Promovenda Systematische theologie
Protestantse Theologische Universiteit
Wat ik met theologie wil doen: Vrij over God spreken
Video
https://www.youtube.com/watch?v=sQluSWKZp9g
Blog
Theologie lijkt eindeloos creatief, want er is zoveel voor handen en zoveel dat je kunt interpreteren. Wat is waar? Die oude en toch wezenlijke vraag gaat mij aan het hart. Theologie studeren en onderzoek doen is voor mij vooral ontdekken wat christelijk belijden inhoudt, vroeger en nu. Niet voor niets loopt mijn studiepad daarom de laatste jaren vooral door de dogmatiek: het systematisch nadenken over het goede nieuws dat God ons ontmoet in Jezus Christus.
Ik kom uit een modern protestantse kerk en ben niet gepokt en gemazeld in traditionele leerstellingen. Voordat je bruggen kunt bouwen, gefrustreerd kan zijn over wat je geleerd hebt, of een boodschap juist kunt aanzetten, moet er iets op tafel liggen om je toe te verhouden. Vandaag de dag zijn er steeds meer mensen bij wie er geen grote keien meer op tafel liggen. Er kan dus heel wat opgediend en geproefd worden.
Daarom is dogmatiek niet passé, maar broodnodig. Natuurlijk verhoudt theologie zich volop tot de culturele werkelijkheid waarin zij bedreven wordt. Zo kunnen er dingen opvallen in onze cultuur waar je als theoloog door aan het denken wordt gezet. Het spreken over de ziel bijvoorbeeld. Wordt de theologie aan dat begrip herinnerd door de cultuur? En wat is een specifiek theologisch spreken over de ziel? Wat draagt dat bij? Goed voer voor mijn proefschrift.
Tegelijkertijd vraag ik mij af of er aspecten uit het christelijk geloofsgetuigenis zijn die juist vandaag de dag weer mogen klinken, omdat we de betekenis ervan nog maar moeilijk begrijpen en ze wel van belang zijn. Moeilijke smaken of juist onverwachte lekkernijen voor zondagse preken. Neem nou een begrip als ‘zonde’- ik weet, niet onomstreden en voor velen volslagen absurd. Maar juist als je meerdere keren hoort: ‘nee, dát kan echt niet meer’, dan word ik extra nieuwsgierig.
[poll id=1016]