Almatine Leene (1984) voelde zich al op jonge leeftijd geroepen om theologie te gaan studeren. Omdat ze in haar kerkgenootschap (GKv) geen predikant kon worden, kwam ze tijdens haar hbo-theologie studie in Ede in 2004 in Zuid-Afrika terecht waar ze vandaag de dag als predikant in de Nederduits Gereformeerde Kerk van Stellenbosch-Wes werkzaam is. Almatine promoveerde in 2013 op een onderzoek naar de verhouding tussen ons Godsbeeld en mensbeeld met betrekking tot man en vrouw zijn en ze is nog steeds als onderzoeker verbonden aan de universiteit van Stellenbosch.
Ondertussen is ze ook in Nederland werkzaam: als docent dogmatiek en kerkgeschiedenis aan de Viaa Hogeschool Zwolle, als schrijver van boeken (zoals Dogmatiek voor iedereen, Flirten met Rome, Samen dansen in de kerk), blogs en (academische) artikelen en als spreker bij congressen en andere gelegenheden. Het is haar passie om te (s)preken en te schrijven over alles wat met theologie te maken heeft. Ze houdt ervan om dat op een originele en aansprekende manier te doen.
Almatine is getrouwd met Frederik en ze hebben twee kinderen. In 2008 won ze de preekwedstrijd van het Nederlands Dagblad en Sensor met een preek over de dappere twijfelaar Gideon.
Je kunt meer over haar vinden op www.almatine.nl
Project: Tear en Lazarus on tour tegen geweld!
In Nederland krijgen enorm veel mensen te maken met (seksueel) geweld. Bijvoorbeeld 1 op de 3 kinderen, en zo bestaan er nog veel meer schokkende cijfers. In de kerk is het daarover opvallend stil. Daarom is het de hoogste tijd voor een reformatie. Als je leest hoe Jezus met kwetsbare mensen omging en onrecht bestreed dan zou de kerk een trendzetter moeten zijn en mijn hoop is dat de rest van Nederland dan zal volgen.
Stel jezelf voor: een beweging waar christenen opstaan tegen allerlei vormen van geweld en onrecht. Samen met TEAR en Lazarus ga ik toeren door Nederland. Daarvoor gaan we het succesvolle 7X7 tourconcept gebruiken en de onlangs opgestarte campagne van Tear: Resister. Op 7 verschillende plekken zal over 7 thema’s, die allemaal gerelateerd zijn aan geweld, worden nagedacht. Elke avond bestaat uit 7×7 minuten theater, ervaringsverhalen uit binnen- en buitenland, deskundigen en gespreksronden. Hierin zullen verhalen uit de Bijbel uiteraard een grote plaats krijgen, want zij bieden openingen tot gesprek en roepen op tot actie. Zo hoop ik dat iedereen zich meer bewust wordt van (wereldwijd en nationaal) onrecht en middelen in handen krijgt om de stilte te verbreken. Het is nu de tijd!
Theoloog met een globale blik
Als Theoloog des Vaderlands zie ik het als mijn taak om te verbinden. Als christenen (kerken, organisaties en onderwijsinstellingen) is het belangrijk dat we samen optrekken en samenwerken. We hebben een rijke traditie, een inspirerende Bijbel en goed nieuws (evangelie) om te delen. Niet alleen met woorden, maar ook met daden. Als academische theoloog die werkzaam is in het onderwijs en in de kerk is het mijn passie om daarover te spreken, te schrijven en te luisteren naar alles wat er om mij heen gebeurt. Christenen zijn geroepen om onrecht aan te spreken en na te denken over zaken die er echt toe doen.
Ik droom van een wereld waar mensen allemaal gelijk behandeld worden als beeld van God. In Zuid-Afrika maak ik dagelijks mee hoe hard het leven is, armoede en geweld laten zien dat er geen respect is voor elkaars leven. Maar ook in Nederland verhardt de samenleving en ontbreekt het aan liefde en inlevingsvermogen. Leven in twee werelden verrijkt mij want we kunnen zoveel van elkaar leren. In een geglobaliseerde wereld moeten we samen aan de slag en als theoloog met een internationaal tintje zou ik graag daaraan een bescheiden bijdrage willen leveren.