Vijf titels maken kans op de prijs voor het ‘beste theologische boek’van het afgelopen jaar. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Nacht vande Theologie op 14 november.
1. Pieter Dirk Dekker De hemel te rijk
In De hemel te rijk verkent Pieter Dirk Dekker een nieuwe kijk op het omstreden begrip uitverkiezing. Dure auto’s, succesvolle outfits, gelikte livestreams – wie een kerk bezoekt, merkt lang niet altijd dat God vooral oog voor de armen heeft. Toch is dat wat de Bijbel betreft een cruciaal aspect van het evangelie. Sterker nog: sommige Bijbelteksten stellen dat God de armen uitverkoren heeft. Tegenover een almaar populairder welvaartsevangelie zet Pieter Dirk Dekker de vraag: wat betekent het om rijk te zijn, als God de armen uitverkoren heeft?
2. Leo Fijen Geloven in een kleine gemeenschap
Het wonder van Maartensdijk, hoe een kleine gemeenschap leeft met God. Tv-journalist en uitgever Leo Fijen maakte een kwart eeuw geleden furore met zijn eerste boek onder die titel. Een vitale kerk in een tijd van krimp en secularisatie, het kan, zo toonde dit boek aan. Maar hoe is het 25 jaar later? Niet meer iedere week een priester, de helft van het aantal leden, steeds meer zelf de kerk gestalte moeten geven met leken. Lukt het dan nog steeds vitaal te zijn? Leo Fijen laat opnieuw een ander en verrassend geluid horen.
3. Margriet van der Kooi Goedheid voor het oprapen
Goedheid voor het oprapen van Margriet van der Kooi is een positief boek voor deze donkere tijd, met een open blik voor de mooie dingen in de wereld om ons heen. De auteur ontmoet en spreekt veel mensen en heeft de gave om het beste in mensen naar boven te halen. Dit ontroerende boek bemoedigt lezers en helpt ze om oog te blijven hebben voor het licht in de duisternis. Door de fraaie vormgeving is het boek zeer geschikt om cadeau te geven.
4. Stefan Paas Vrede op aarde
In Vrede op aarde onderzoekt theoloog en hoogleraar Stefan Paas hoe de christelijke boodschap van heil en redding voor de samenleving van nu relevant is. Het christelijk geloof vertelt een verhaal over God die goede plannen heeft met ons en met de schepping. Het is een verhaal vol hoop, troost, vergeving en blijdschap. Hoe kan dit verhaal zo verteld worden in een postchristelijke samenleving dat het mensen raakt? Hoe kunnen christenen zelf weer enthousiast worden voor dit verhaal? Dit meeslepend geschreven boek geeft antwoord op deze vragen aan de hand van concrete ervaringen en voorbeelden.
5. Bastiaan Ragas en Ad van Nieuwpoort Jezus,waarom?
Wie of wat is God? Wat is de Bijbel voor een boek? Welk licht schijnen de verhalen over Jezus hierop? En waarom zijn de verhalen van en over Jezus nog zo waardevol voor ons allen? In dit boek zoekt Bas Ragas deze vragen en nog veel meer voor je uit.
We leven in een tijd waarin kerken worden omgebouwd tot appartementencomplexen, Kerstmis een gezellig familiefeestje geworden is en Pasen voor velen synoniem voor de paashaas en The Passion is. Hebben we na dertig jaar ontkerkelijking het christelijke kind niet weggegooid met het badwater? Want we gaan wel met z’n allen op zingevingsweekenden, yogaretreats of mindfulnesscursussen op Ibiza. En zijn we dan niet nog steeds op zoek naar een wonder, ‘God’ of ‘iets’?