Wordt het een boek over actievoeren als christen voor het klimaat of praktische levenslessen van een pastor? De shortlist voor het Theologisch Boek van het Jaar 2023 laat heel verschillende boeken zien.
De prijs wordt jaarlijks toegekend voor het boek dat een theologisch thema het meest toegankelijk maakt voor een breed publiek. De winnaar van het Theologische Boek van het Jaar 2023 wordt op 27 oktober bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie.
De jury voor de boekenprijs wordt traditiegetrouw gevormd door recensenten van dagblad Trouw en het Nederlands Dagblad. Vijf titels maken dit jaar kans op de prijs.
Kerk, kolonialisme en slavernij: Verhalen van een vervlochten geschiedenis
Bente de Leede en Martijn Stoutjesdijk (red.) (Kok Boekencentrum)
In deze bundel tekenen Bente de Leede en Martijn Stoutjesdijk hoe kerk, theologie en slavernij met elkaar verweven zijn geraakt in de geschiedenis. De Leede schrijft een proefschrift over de verhouding tussen de Sri Lankanen en de Nederduits Gereformeerde kerk in de koloniale tijd. Stoutjesdijk doet onderzoek naar de rol van de Bijbel en Bijbeluitleg in het Nederlandse slavernijdebat. Hun boek, waar tien onderzoekers een bijdrage aan leveren, laat op een gedegen manier zien hoe de kerk onderdeel was van het slavernijsysteem. Meer info.
Verbonden voor het leven. Een theologisch ethisch voorstel rond homoseksualiteit en seksuele diversiteit
Ad de Bruijne (Kok Boekencentrum)
In dit boek komt theoloog Ad De Bruijne met een vernieuwend voorstel voor een gereformeerde kijk op homoseksualiteit. Hij probeert in het ‘spoor van de Bijbel’ door te denken. Hij ziet ruimte voor seksualiteit in een homorelatie, maar geeft deze relatie wel een aparte status, naast het heterohuwelijk. Meer info.
Levenslessen van een rabbijn
Awraham Soetendorp en Annemiek Leclaire (Uitgeverij Balans)
De liberale rabbijn Awraham Soetendorp zette zich zijn leven lang in voor een rechtvaardiger wereld. In dit boek tekent journalist Annemiek Leclaire zijn levenslessen op. Zijn leven is getekend door de oorlog en de gevolgen daarvan. Hij maakt in dit boek duidelijk wat het betekent om moedig en hoopvol te leven, voor jezelf en voor de ander. Meer info.
Levenslessen. Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet
Nikolaas Sintobin (Kok Boekencentrum)
Aan de hand van twintig levenslessen geeft de Jezuïtische internetpastor Nicolaas Sintobin eeuwenoude wijsheid door. Maar niet alleen voor christenen, ook voor niet-gelovige mensen die een goed en vervuld leven willen leiden. Hij doet dat aan de hand van woorden als dankbaarheid, tevredenheid, twijfel, vertrouwen en meer. Meer info.
Rebelleren voor het leven. Een dominee in actie voor klimaatrechtvaardigheid
Rozemarijn van ‘t Einde (Kok Boekencentrum)
Ze noemt zichzelf ‘scheppingsactivist’. Rozemarijn van ‘t Einde is theoloog en werkt bij het Leger des Heils als geestelijk verzorger. Ze is geregeld te vinden bij klimaatacties van Extinction Rebellion en Christian Climate Action. In dit boek beschrijft ze haar ervaringen en haar motivatie als christelijke klimaatactivist. Meer info.