Het thema van de achtste Nacht van de Theologie ‘God is terug’ gaat over de aandacht voor geloof en religie in onze samenleving. Is er sprake van hernieuwde interesse? Verandert de theologie hierdoor? En wat moeten theologen daarmee in hun werk? Moeten zij zich voorbereiden op volle kerken? Of zijn theologen niet meer de herders maar de zieners die op de uitkijk staan en gedachten en ideeën plaats kunnen geven in het grote verhaal?
Symposium en avond
Het symposium ’s middags is de inhoudelijke verdieping van het onderwerp. Het feestelijke avondprogramma staat in het teken van het afscheid van de oude Theoloog des Vaderlands en de verwelkoming van de nieuwe. Ook maakt de Trouw/Nederlands Dagblad-jury bekend wie het beste theologische boek heeft geschreven en theologiestudenten gaan de strijd met elkaar aan. Wie wordt de eerste Jonge Theoloog des Vaderlands? Vanaf 19.00 uur is er een speciale editie van EO Live op NPO Radio5 vanuit het EO-gebouw waarin de avond op de voet gevolgd wordt.
Symposium
In het middagprogramma van de Nacht van de Theologie gaan drie sprekers in op het thema. Allereerst zal Erik Borgman de vraag bespreken wat “God is terug” betekent voor de theologie. Theo Hettema gaat in op de praktische kant van het thema. Wat betekent een hernieuwde belangstelling voor geloof voor de werkzame theologen? Rinke van Hell, interim-lector Geloven in Context aan de Christelijke Hogeschool Ede vertelt iets over de terugkeer van God. Miranda van Holland presenteert het symposium. Zij gaat met de sprekers in gesprek na afloop van hun lezingen.
Theo Hettema en Christa Anbeek illustreren hun verhaal met videofragmenten. Na een korte pauze gaan de studenten die meedingen voor de titel Jonge Theoloog des Vaderlands in debat met elkaar. Wat kan de theologie betekenen en hoe zien zij hun toekomst? Scheidend Theoloog des Vaderlands Claartje Kruijff maakt tenslotte bekend welke drie studenten in het avondprogramma terug komen.
Maaltijd
Theologie is niet alleen bezinning en reflectie. Het is ook tijd en ruimte maken voor elkaar. Eet mee in het restaurant van de Evangelische Omroep en leer de theologen en liefhebbers van de theologie beter kennen.
Avondprogramma
Onder de bezielende leiding van Marleen Stelling (EO) en Wilfred Kemp (KRONCRV) gaan we verder met een feestelijk programma met muziek, debat en voordrachten en Mr. Allegaartje kraakt zo nu en dan een muzikale noot.
We openen het avondprogramma met een muzikaal eerbetoon aan de zangeres die God terug bracht in de harten van heel veel mensen met haar fenomenale gospels. Shirma Rouse brengt een ode aan Aretha Franklin die dit jaar overleed. Aansluitend laten we zien in beeld en geluid wat de bijdrage was van theologen in de media. Wat werd er gezegd, geschreven? Welke discussies speelden en wie droegen er wat bij?
Claartje Kruijff blikt hierna terug met haar team op haar project, de actualisering van het Onze Vader. Team Claartje bestaat uit Arjan Broers, katholiek, theoloog, schrijver en gastprediker in de Dominicuskerk in Amsterdam; Inger van Nes, protestants, psycholoog en theoloog, was onder meer betrokken bij de Vluchtkerk in Amsterdam: Marije Hage, predikant in de Protestantse gemeente Weesp/Driemond; Enis Odaci, islamitisch, islamdeskundige, spreker en schrijver, onder andere eindredacteur bij intercultureel platform NieuwWij en Lody van der Kamp joods, rabbijn en auteur van diverse boeken.
Alle bezoekers van de Nacht van de Theologie ontvangen het boek dat Claartje en haar team samengesteld hebben en dat deze avond het levenslicht ziet.
In een speciale boekenparade komen de titels en de schrijvers voorbij van de boeken die genomineerd zijn voor beste theologische boek van het jaar.
De drie jonge theologen in de race voor Jonge Theoloog des Vaderlands laten ook van zich horen tijdens deze avond. En uiteindelijk zal de keuze worden gemaakt. Stand-up theoloog Tim Vreugdenhil betreedt het podium om uiteindelijk plaats te maken voor de nieuwe Theoloog des Vaderlands.